De mică mi-am dorit să fiu o femeie puternică. O femeie care să nu depindă de nimeni, să fie liberă să ia decizii. Iar dorința aceasta a neglijat partea mea de feminitate și a dat voie masculinității să se manifeste.

Și evenimentele care au urmat nu au fost deloc întâmplătoare.

Încă de când aveam 14 ani am fost obsedată să arăt ca modelele anorexice din revistă. Și am ajuns anorexică.

Ce știam eu atunci despre mâncare? Nimic. Știam că dacă vreau să slăbesc, atunci trebuie să țin diete, până la înfometare. Și am ținut. Și mi-am dat metabolismul peste cap. Și am ajuns în efecte yo-yo de câteva ori. Am avut tulburări de comportament alimentar. Și am început să mănânc compulsiv. M-am îngrășat și am ajuns să le invidiez pe modelele din reviste, că pot trăi doar cu un măr pe zi.

Și am plâns. Și iar am mâncat. Și toate pentru că nu știam care e relația mea cu mâncarea și care e rolul alimentelor în viața mea. Dar mai presus de acestea, stătea totuși un comportament deja împământenit. Și anume, mâncatul emotional.

Ce este mâncatul emoțional?

 

Mâncarea, exact ca și banii, este neutră. Nu e nici bună, nici rea pentru noi. Atitudinea noastră față de ea îi dă calificativul de bun sau rău. Nu mâncăm decât dacă avem un motiv pentru asta.

Tuturor ne place să credem că luăm decizii raționale, logice. De fapt, majoritatea deciziilor și a comportamentelor noastre se bazează pe emoții.

La fel și mâncatul. Mâncăm de multe ori atunci când suntem stresați, când suntem compleșiți de taskuri și de lucrurile zilnice. Și mai e o problemă. O problemă de care ne împiedicăm toți. Nu mâncăm întreaga zi, căci nu avem timp, suntem prinși, suntem plecați, iar seara mâncăm o masă cât pentru întreaga zi.

Toate aceste obiceiuri duc la pierderea echilibrului și la acumularea de kilograme.

Cum să nu mai mănânci emoțional?

 

Știu că ai multe sarcini, multe griji, multe întrebări și frustrări care îți scad încrederea în tine. Știu că tot ce vrei e să se încheie ziua mai repede, să ajungi acasă, să-ți pui un serial, ca să scapi de gândurile tale, și să mănânci ceva gustos…

Dar de aici până la lupta cu kilogramele în plus nu e mult…

Hai, să-ți spun ce să faci pentru a nu mai mânca emotional, în doar câțiva pași simpli.

  1. Conștientizarea

Acesta este primul pas.

Conștientizează! Tu cauți o formă de relaxare. Și uitatul la televizor și mâncatul sunt ambele acțiuni care te fac să uiți de grijile cotidiene. Doar că ele îți aduc grăsime de care nu ai nevoie, forme inestetice și chiar boală.

  1. Disocierea

Disociază! Mai întâi ia cina, în bucătărie, fără ecrane, fără gadgeturi, fără alte surse de distragere a atenției, în liniște, apoi privește ce-ți dorești. Vrei să scapi de kilograme sau vrei să nu le mai pui deloc acolo unde nu le este locul?

  1. Programul

Acest pas este mai simplu decât ne-am aștepta noi. Când auzim de programe toți ne speriem. Ni se pare greu, credem că va fi cu mult efort și ne demotivăm.

În fond, este mult mai simplu decât atât. Stabilește 3 mese principale pe zi și ține-te de ele! Asta este tot ceea ce trebuie să faci. Ține-te de acele ore fixe, ca și când ar fi ultimul lucru pe care trebuie să-l faci pe lumea asta.

4. Ține un jurnal alimentar

Ține un jurnal în care scrii tot ce mănânci pe parcursul unei zile. Vei fi surprinsă să constați ce volum de alimente ajung în stomac (iar tu credeai că aproape nu mănânci nimic toată ziua – doar iei niște gustări).

Jurnalul tău alimentar va fi cel mai bun prieten al tău în lupta împotriva kilogramelor. Va fi totodată și un instrument foarte puternic care te va ajuta să echilibrezi totul, într-un mod amuzant. Nu te vei lăsa de el, tocmai pentru că e ca o provocare amuzantă.

Însă puterea lui tocmai în asta stă.

  1. Ține un jurnal emoțional.

Scrie în el ori de câte ori simți nevoia să te descarci, ori de câte ori te “trage” inima să mănânci ceva, să guști parcă ceva dulce, să bagi ceva în gură chiar dacă nu ți-e foame. Mie personal îmi place să scriu seara în el – astfel descarc tot de peste zi, toate emoțiile negative se dizolvă și mă pun la somn împăcată.

Însă, poți scrie în el oricând. Oricând simți nevoia să te descarci. Chiar, cu privire la asta. Imaginează-ți o situație stresantă pentru tine. Să vezi ce paradox avem aici.

În situația aia tu vrei să te descarci, să te simți liberă, să rupi lanțurile stresului. Și totuși, te încarci defapt. Cu alimente. Ți se pare normal asta?

Vrem să ne descărcăm, dar defapt punem și mai multă greutate pe noi, mai multă presiune, iar odată cu frustrăile ce apar punem și mai mult stres.

Te-ai gândit vreodată la asta?

Ai grijă de tine, draga mea!

Fii frumoasă! Inspiră!

Alege să trăiești frumos și să fii o femeie puternică!