“Am ajuns să ne face rău singuri cu furculița și cuțitul”.
Aveam 14 ani, când am urmat prima dietă. Era mai mult o înfometare, că asta știam atunci (așa cum o susțin și mulți Adulți în prezent) – dacă vrei să slăbești, trebuie să nu mai mănânci (“pune lacăt la gură” – renumita expresie). Dar nu e nici pe departe așa.

Care este adevărul despre diete?

 

✅Am slăbit foarte mult, dar perioadele de înfometare sunt urmate inevitabil de perioade de hiperalimentare. Totodată, prin foame punem frână metabolismului și băgăm stres în organism, iar el ulterior va acumula mult (pentru că își face rezerve în cazul în care mai vine peste el o perioadă de foame).
Și, bineînțeles deja intri într-un cerc vicios, din care tare greu ieși, dar important e că există ieșire.
Și am mers dintr-o dietă în alta până la vârsta de 27 de ani, când am înțeles că slăbitul e despre altceva, nu despre diete.
✅Dietele funcționează doar atât timp cât le ții; când te întorci la vechile obiceiuri, se întorc și kilogramele pierdute. De aceea eu cred în educație alimentară și în rezultate pe termen lung – pas cu pas.
Dacă dietele ar fi salvarea, atunci n-ar mai exista obezitatea. Dar dieta nu poate fi urmată la nesfârșit, că ești om, ai și tu pofte și e absolut normal. De aceea cred în implementare de deprinderi noi.
✅Dietele drastice și rapide sunt riscante pentru sănătate. Am trecut și eu printr-un început de gastrită, dar m-am oprit la timp și am vindecat-o prin alimentație. Și mă bucur când clientele îmi spun că li s-a îmbunătățit digestia și că au scăpat de balonare. Constipația, unghiile fragile, căderea părului, pielea uscată – toate sunt consecințele dietelor drastice.
✅Pentru rezultate durabile, trebuie să înveți să slăbești mâncând alimente pe gustul tău. Pe acest principiu merg și în programele mele, pentru că e unicul care funcționează pe termen lung.
Dacă intri în diete, atunci intri într-o capcană, că vei merge dintr-o dietă în alta crezând că una te va ajuta mai mult ca cealaltă.
❗️Educă-te alimentar! Niciodată nu este prea târziu să înveți să faci alegerile corecte pentru viața ta, pentru sănătatea ta, dar și pentru silueta dorită.