Mergi în magazin, după un produs și te blochezi în fața raftului, că nu știi ce să alegi din multitudinea de produse. Plus că te gândești și la silueta ta, dar și la sănătatea ta și te întrebi, oare ce înseamnă toate aceste denumiri de pe etichetă și ce aduci tu, de fapt, în corpul tău? Să știi că dacă acolo sunt mai mult de 5 denumiri deja ar trebui să-ți dea de gândit. Și dacă sunt denumiri pe care ți-e greu să le citești, atunci iar ar trebui să te întrebi de 2 ori dacă să cumperi acel produs sau nu. Îți las mai jos o listă de denumiri la care să fii atentă, când citești eticheta unui produs.
?Grăsimile trans-artificiale – aceste grăsimi sunt destul de nocive pentru sănătatea noastră. Destul de greu de evitat în gustoseniile care ne plac, dar nu imposibil. Deci dacă pe o etichetă vezi sintagma grăsimi parțial hidrogenate, ar fi mai bine să nu alegi produsul. Aceste grăsimi sunt modificate genetic, respectiv, nu există bacterii în corpul nostru care să le atace. Organismul nu știe ce să facă cu ele și le depozitează in sistemul limfatic sub forma de toxine. Ulterior, ele vor trebui “îmbrăcate” în grăsime și tu te vei alege cu țesut adipos în plus.
?Cantitatea de sare. Organizația Mondială a Sănătății recomandă să consumăm zilnic maxim 5 g de sare. Dacă pe o etichetă vezi exprimat sodiul, să știi că 1 g de sodiu = 2,5 g de sare. Consumul excesiv de sare duce la hipertensiune arterială și boli cardiovasculare. Așa că atenție aici.
? Cantitatea de zahăr. Mențiunea “fără adaos de zahăr”, “0% zahăr” sau “light” nu garantează că produsul nu are zahăr și că este unul sănătos. Verifică eticheta și dacă găsești acolo aspartam, acesulfam K sau sirop de glucoză-fructoză, să știi că acolo tot zahăr e. Dacă pe o etichetă scrie Zero Zahăr, asta înseamnă că produsul nu are, zahăr propriu-zis, dar el are edulcoranți și zaharuri artificiale. Pe unele etichete vei găsi și cantitatea de glucide. Să știi că 5 g de glucide = 1 cub de zahăr.
?Atenție la E-uri! Glutamatul de sodiu – E 621 este sarea de sodiu a acidului glutamic are rolul de a ”fenta” creierul, dându-i senzația că produsul este foarte gustos și te face să-l mănânci într-o cantitate mult mai mare. Dacă citești pe etichetă “proteină vegetală hidrolizată”, “proteină din plante hidrolizată”, “arome naturale”, “aromatizanţi”, sau “extract Kombu”, să știi că acele produse vor introduce cantități de glutamat în alimentația ta.
?Conservați și coloranți: anumiți coloranți artificiali (E102, E104, E110, E122, E124 și E129) împreună cu conservantul benzoat de sodiu (E211) sunt deja pe “lista neagră” a autorităților din SUA și Europa. Ultimele studii au demonstrat că aceștia pot cauza tulburări cognitive și de comportament la copii, precum și tulburări de greutate la adulți.
?OMG-urile (Organisme Modificate Genetic) se regăsesc în unele conserve, produse de soia, uleiuri sau produse din cereale.
?Caloriile. Oare cât de mult contează ele?
Valorile energetice sunt de obicei exprimate în kilocalorii (kcal) sau kilojouli (kj). Dar pentru o dietă curată și sănătoasă, pe tine te interesează chimia alimentului și nu caloriile în sine. De aceea, aici nici nu prea atrag atenția. Dacă vrei să-ți menții greutatea corporală adecvată, dar și pentru a te proteja de boli cardiovasculare sau diabet este important să ții cont de chimia alimentului, nu de numărul de calorii. Chimia îți influentează celulele tale, sănătatea. Când pui accent pe sănătate, slăbitul se întâmplă inevitabil.
Tu citești eticheta înainte să îți cumperi un produs alimentar?
Recent Comments